söndag 5 december 2010

Inspiration Bett!

Det här med bett är en hel historia och jag tycker att det är grymt intressant och jag brukar alltid fråga andra, varför använder du det bettet?  fingerar det bra? mm. Jag tycker att det är grymt intressant att se hästen jobba / rida på olika bett och verkligen ser om de trivs på det eller inte. det är sådan himla stor skillnad från bett till bett beroende på vilken häst det handlar om! Det finns tusen olika bett med olika funktioner både bra och dåliga!

Tredelat bett
fördelar trycket på tunga och lanerna på ett bra sätt! och förhindrar att det går upp i gommen. är väll egentligen det bett som är mest förutsatt att ligga i en hästs mun (om det nu finns något sådant).

Tvådelat bett
trycket blir endast på lanerna, kan trycka uppe i gommen.

Rakt bett
trycker blir då först och främst på tungan och avlastar då lanerna. kan inte gå upp i gommen.

skrev ingenting om hur hästarna jobbar på de olika betten, för att jag tycker att man själv ska tänka efter hur man betslar sin häst, hur man vill att bettet ska fungera!

Tjocklek på bett
det skonsammaste för hästens mun är ett normal tjockt bett. (vad jag menar med det kanske inte är så lätt för er att veta ? men det ska inte vara för smalt och inte för tjockt. men tandläkare brukar rekomendera lite smalare bett då det egentligen inte finns någon plats för ett bett i hästens mun! men det där varierar på hästens storlek på mun och vad hästarna tycker bäst om!

Längd på bett
jag tycker att man ska mäta sin hästs mun med tex ett balsnöre och markera det i mungiporna på sin häst, mäta hur långt det är och lägga till ca+8mm ungefär . Tvådelade något kortare då det annars kan gå upp i gommen lättare.

Bett med tungfrihet
Det fungerar på på vissa hästar, men jag tycker inte att det är att rekomendera då det inte finns någon plats över tungan i hästens mun!

Hästars olika känslighet avgör inte vilket bett man ska använda
Jag ser det mer som att det är hur duktig ryttaren är och hur många unghästar den har utbildat som avgör om hon kan utbilda en häst på rätt sätt eller inte! det är ryttaren som avgör hur fin en häst blir i munnen! det är aldrig hästens fel! alla hästar är från början känsliga i munnen, det är ryttarens sätt att behandla hästens mun vi olika tillfällen som avgör hur hurvisa hästen fortsätter att vara känslig eller om den utvecklar "lite självförsvar" och går imot bettet istället. alla hästar är såklart olika känsliga från början men ingen häst är stark från början om ryttaren gjort allt exakt rätt. sedan så finns det ju dem som köper en bra utbildad häst och sedan förstör den omedvetet! det är lättare att förstöra en fin häst en att lyckas med en sämre! desto mer kvaliteer och temperament en häst har desto lättare blir den att förstöra, lika som en duktig ryttare har stor chans att lyckas med en sådan häst! så säg aldrig att det är hästens fel, för det är det aldrig från början! dom flesta ryttare misslyckas ju med något i utbildningen av en häst, och de kommer de att komma ihåg resten av livet! att man inte låter en vetrinär undersöka hästens mun innan man sätter bett i munnen på den kan förstöra så oerhört mycket mer en vad man tror!

Unghäst
visst alla hästar bråkar ibland eller ofta och bockar. men vad man en gör då så ska man inte bromsa eller dra i den, för det kommer antagligen inte att ha någon effekt och dä vänjer den sig mer och mer vid att gå imot tryck! man ska istället driva den ur situationen. så att den lär sig rätt hjälper och alltid i riktning framåt.

Mina åsikter
 kommentera gärna! PUSS

Inga kommentarer: