tisdag 1 juni 2010

Långa ryttare och unghästutbildning

Känner för att skriva av mig lite, (vart ett IG i svenska såg jag ju efter jag skrivit klart, men pallar INTE att skriva om inlägget bara för det)

Jag är ganska så trött på att höra folk klaga på att alla som inte är minimala på sina ponnyer är för långa på sina ponnyer! såhär är det ju, alla ponnyer behöver en utbildning och god ridning, vilket de ofta inte kan få av småbarn! många ponnyer är ganska så heta, att de finns fler ponnyer en storahästar som är starka och bara vill springa beror ju på att stora hästar har tillgång till äldre ryttare och en bättre utbildning medans en ponny oftast rids in av ett litet barn som leder till att den inte får en koncekvent och ordentlig utbildning. ponnyn får i ung ålder kasta många ryttare i backen och även stanna på hinder vilket leder till att i framtiden kommer den att vara mer svårriden en den som fick en rätt utbildning och fick en chans att göra rätt för sig från början. allt vi gör med våra hästar kommer dom att komma ihåg, springer en unghäst iväg och ryttaren börjar dra i munnen kommer den vänja sig vid att den alltid kan springa på när man försöker bromsa den. samma sak med unghästar man ska aldrig låta dem börja stanna, för det är nämligen så att den unga hästen ska bygga upp ett förtroende för ryttare. och blir den då dragen i munnen så fort den brallar iväg eller styrs på hinder som blir får svårt så lär dom sig ganska snabbt att köra sitt eget rejs. man ska inte bromsa om man inte får stopp på hästen på en gång, och man styr aldrig på ett hinder som man inte är 100 på att hästen hoppar! allt beror på ryttarfel, ryttare med inte tillräckligt god balans rider unghästar så att dem "måste" dra dem i munnen för att få stopp på dem och inte ramla av, eller att man höjer och höjer för att man förtidigt och för snabbt vill se hur högt den hoppar, för att "visa att min häst kan visst hoppa" det enda man gör så är ett stort misstag!
rid inte på unga hästar som mán inte kan utveckla den. och hoppa inte för högt, man kan inte säga att min häst är dum den vill inte hoppa, (hästar som fått chansen att göra "fel" kommer såklart lättare att göra fler "fel" ) men det är bara ryttarna man kan skylla på! man börjar hoppa lågt med en ung häst! man hoppar aldrig på en höjd som den stannar på!  jag tycker verkligen att man kan hoppa en höjd tills man ridit felfritt på den höjden flera gånger, en unghäst ska inte lära sig att hoppa högt utan bara att få rutin! och få självförtroende och lära sig att taxera. när unghästen har hoppat en bana på tex 80cm felfritt flera flera gånger och man tycker att det känns löjligt enkelt så kan man börja hoppa 10cm högre. 90cm som då är den "lägsta" tävlingshöjden, har man hoppat det mycket och länge och känner att det är dags för den första tävlingen så tycker jag att man ska vara felfri i minst 4 klasser på tävling innan man börjar hoppa 1m, det spelar ingen roll hur mycket kapacitet en häst har, det enda den ska lära sig är att göra det enkelt och på rätt sätt. höjden kommer, desto långsammare man tar det detso bättre kommer det att bli i slutändan. ha inte bråttom, låt hästen få ta den tid den behöver, vissa hästar går 1m som 7åringar medans andra går 140 så. dom som nästan alltid blir bäst på slutet är den hästen som fick ta det i sin egen takt och få känna att det här är faktiskt både roligt och enkelt.

Varför jag skrev det här är för att det finns så många fina hästar som bara går till spillo pga att ryttarna har alldeles för bråttom,. man kan inte bestraffa en unghäst för att den inte har tillräcklig bjudning, kapacitet, mogen, ork, vilja för att hoppa allt. gör man på rätt sätt från början så älskar nästan alla hästar att hoppa. det som avgör är att varje individ behöver ha olika lång tid på sig, vissa är mognare en andra. och man kan aldrig nöta en låg höjd för länge, man har hela livet på sig! ta vara på unghäst tiden, har du inte viljan att vänta köp då ingen unghäst! det tar långtid, man kan aldrig veta hur snabbt det går innan man når sina mål, det enda viktiga är att man hela tiden är på väg mot sina mål och att man nånstans uppfyller dom, men tiden dit måste få ta den tid det tar!



Kommentera mer en gärna :)

Inga kommentarer: