onsdag 23 februari 2011

vanligt att folk ger sina hästar för lite grovfoder

Jag har läst på endel ställen nu artiklar om "att folk har okunskap och ger sina hästar för lite grovfoder".
och det håller jag verkligen med om!

Grovfoder är det man ska ge i första hand!
lag på minst 1kg ts/ 100kg häst, vilket innebär om vi tar hö. så blir det 1,2kg / 100kg häst och dag.
men rekomendationerna är minst 1.2 kg ts / 100kg häst och dag. vilket blir om man har hö ungefär 1,5 kg hö / 100kg häst och dag:).
jag tycker absolut att hästen minst ska få i sig 1,2kg ts / 100kg häst och dag, (ts, inte antal kg hö) sen om det är i hö eller om man blandar ut det med halm gör ingen skillnad. hästar som står på halm kan ju bestämma hur mkt de vill äta själva, men när hästar som står på torv eller spån, bör man blanda ut det med halm så att man inte understiger hästens behov av grovfoder!

Krafftfoder
det ger man vid behov av stödutfodring. när hästar inte orkar äta så pass mycket grovfoder att det täcker dess dagliga behov.

det är lika många hästar som får för mycket mat som för lite faktiskt. många vill tro att vi ofta överutfodrar men det gör vi ofta inte. olika hos alla förstås.
men bland tävlingshästar är det vanligt att man ger mycket krafftfoder och för lite grovfoder.

fri tillgång på grovfoder till de hästar som klarar av det är verkligen att rekomendera. hästar är i det naturliga vana med att äta ca 16h om dygnet! voch dagens hästar har ofta en ättid på ca 2-6h eller mindre.
´
haha kände bara för att skriva detta :P. för att jag tycker att man borde ge mycket grovfoder till sina hästar :)

Inga kommentarer: